Azra K.O

Narcissist- egoist, håll dig borta!

En vän, en släkt eller en man utan empati ska ni hålla er ifrån så bra det bara går.

Empati uppstår när vi förstår andra, kan sätta oss i andra människors situationer, att kunna se att den andra lider, och känna det också.

Sjukligt betyende är om du känner dig ledsen, om du känner sorg och den andra personen visar glädje, lyssnar på musik, pratar med vänner på telefon om saker som få honom/henne att skratta - utan att känna efter hur den andra personen känner och tänker.

Jag känner en vän vars man lämnade henne på nyårsafton själv för att fira med vänner. Anledningen till att han inte firade med sin fru, var att hon kände sig trött och hellre ville att de skulle fira hemma. Kära systrar, ser ni inte, är ni blinda...vad är det för man som lämnar sin fru själv på nyårsafton.

En sådan man ska ni inte lita på...Lämnar han dig själv på grund av vänner, så kommer han lämna dig för vart som helst. Ursäkter finns många, men brist på empati är en allvarlig signal.

I Mår Bra hittade jag  7 intressanta punkter som avslöjar en narcissist

1. De sätter sina känslor framför andras behov...

Avsaknad av empati är ett av de tydligaste dragen hos narcissister. De bryr sig inte om vad andra människor behöver eller vad de känner – allt de gör handlar om vad de själva vill ha och behöver. De är fundamentalt manipulativa och kan fejka empati om det hjälper dem, men de har inte något genuint intresse av att sätta någon annans behov framför sina egna.

 

Exempelvis kan dessa personer lämna sin familj eftersom de är så egoistiska och tänker på det som i första hand är det bästa för de själva. De tänker inte på barnets bästa, att de är i behov av båda föräldrar, de skiter i om barnet är 15 år, nyfödd eller 1 år gammal...De ska bara skiljas för att de ska få det så bra som möjligt.

2. De antar att alla avgudar dem

En narcissist tror att alla håller dem väldigt högt – och alla som inte gör det är förmodligen bara avundsjuka. Och trots att de är känsliga för kritik så vill de låtsas som att negativa omdömen inte biter på dem, och kan i stället söka hämnd på någon som kritiserat dem.

 

Känner du igen din arbetskamarat som tror att han är chefens favorit, men verkligheten ser helt annorlunda ut. Eller så försöker de manipulera sina egna barn, vara tillåtande med tekniska verktyg som telefon och iphad, dels för att få egentid och lugn och ro, och dels för att barnen ska favorisera än.

3. De vill föda sina egna egon genom att sänka andra

Narcissister behöver etablera att de står över andra, och ofta gör de det genom att antyda att andra är mindre intelligenta, erfarna eller trevliga. Det spelar ingen roll hur kunnig någon annan är – narcissisten kommer alltid se sig själv som den riktiga experten.

 

De ser andra som kalla, otrevliga , men ser aldrig sig själva.

De söker uppmärksamhet för att höga sina egna egon, det gör de genom att chatta med andra, genom att ge bekräftelse till andra för att själv få sina egon höjda...och de lägger inte märke till att de är gifta, sambos eller i ett förhållande.

De kan till och med bjuda in horor i sitt hem, utan att tänka efter att det är familjens hem.

4. De ger ett bra första intryck, som sen förändras

Narcissistens charmiga personlighet brukar gå hem hos människor – till en början. De kan verka självsäkra, spännande och otroligt älskvärda. Men med tiden brukar deras själviska tendenser få folk att vilja fly.

 

Exempelvis gör han sig omtyckt bland alla dina vänner, och familj...Sedan efter flera år, kan han visa en bild som får alla i chock. Men det värsta av allt, han är inte medveten att han har gjort någonting fel.

5. De framhäver en bild av överlägsenhet

En narcissist bryr sig väldigt mycket om vilken bild hen visar upp av sig själv. De vill verka rika, populära och som om de hör hemma i gräddan av societeten. De är ofta materialistiska och försöker ofta associera sig själva med heta märken och kända personer.

 

Exempelvis kan han eller hon vid eran första date bjuda på lyx, köpa fina presenter för att framstå som rik...Han kanske inte har råd för att köpa märkeskläder, men gör det ändå, istället för att spara  några tusen lappar för framtiden, barnen, bostaden- men då hade ego inte ägt !!

6. De ser sig själva som undantaget till regeln

Regler är för folk som inte är smarta nog att fatta egna, kloka beslut, tänker narcissisten. De behöver inte följa vanliga lagar och regler och de är ofta bra på att manipulera andra till att böja reglerna runt dem.

 

De kan exempelvis får dig att flytta dit du inte ville, de kan manipulera med dig genom att säga " du är så negativ och svår", för att få sina beslut igenom.

7. De betonar att de vet allt om allt

En narcissist har inga problem med att läxa upp en advokat om lagar eller en lärare om utbildning – hen vet alltid mest och bäst, vilket de gärna visar. De börjar gärna förklara för dig vad du tycker och tänker.

De tänker inte samspela med sin livspartner fostran, utan de vet allt om allt och den andre respektive behöver inte ens hålla med om det jag tillåter till barnen.

Exempelvis för mycket tid framför tv-spel eller ipahden.